" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

joi, 14 decembrie 2017

La pas prin cele mai frumoase Piețe de Crăciun din Europa în 2017

Iată că a sosit și luna decembrie, cea mai îndrăgită lună din an. Luna cadourilor, luna colindelor și a urărilor de bine, luna în care se fac planuri și se pun dorințe. Și pentru că am intrat deja în perioada sărbătorilor de iarnă, nu ne-am dorit să lăsăm să treacă anul fără să vizităm una din cele mai frumoase piețe de Crăciun din Europa. Dar care să fie aceasta? Oare cea de la Viena, Budapesta sau Praga? Grea întrebare! Pentru că nu am găsit un răspuns rapid, cel mai corect, a fost să facem turul Piețelor de Crăciun din aceste capitale imperiale. După cum știți deja în Europa se organizează în fiecare an cele mai frumoase piețe de crăciun, multe dintre ele având în spate o istorie de sute de ani. 
Așadar, de la mijlocul lunii noiembrie și până în primele zile ale noului an, în toate marile orașe din Europa se deschid piețele cu produse specifice de sărbători, locul perfect pentru a savura un vin fiert, marțipan sau turtă dulce, castane coapte, biscuiți cu scorțișoară, mâncăruri unice dar și cele mai delicioase deserturi.
Cu o atmosferă magică, piețele de Crăciun te așteaptă cu sute de cadouri care îți iau ochii la tot pasul, brazi împodobiți în mii de lumini, standuri vesele pline de piese de artizanat, ornamente pictate manual ce atârnă de micile căsuțe din lemn, totul garnisit pe sunetul colindelor și a trăsurilor trase de cai pe aleile pietruite din piețele centrelor medievale. Mirosul vinului fiert și al merelor coapte dar și cârnații tradiționali și turta dulce sunt pregătite ca să încânte toate papilele gustative. Să nu mai stăm pe gânduri și să purcedem împreună în povestea frumoasei sărbători care an de an încântă miile de turiști veniți din toate colțurile lumii. 
 Budapesta - Ungaria

Una dintre piețele de Crăciun, preferată de majoritatea românilor, pentru că pot călătorii rapid pe autostradă este cea de la Budapesta, capitala care strălucește la propriu, în perioada sărbătorilor de iarnă datorită celor trei Piețe de Crăciun organaizate aici. Cea mai cunoscută dintre acestea, are loc an de an, în centrul istoric, mai exact în Piața Vörösmarty, la capătul de nord al celebrei străzi pietonale Vaci Utca











Aici, în cele peste 100 de căsuțe din lemn, veți găsi, pentru cei rămași acasă, diverse suveniruri - din păcate puține confecționate de meșterii unguri, dar și un spațiu destinat deliciilor culinare, unde pot fi gustate mâncăruri tradiționale maghiare. 
Dintre preparatele tradiționale pe care le puteți savura aici nu ratați: gulaș cu fasole și ciolan, sărmăluțe în foi de viță (10 euro/buc), ștrudel unguresc, papricaș de pui, ardei umpluți, găluște cu prune și cârnați la grătar (8 euro/buc). 














O altă Piață de Crăciun, mult mai spectaculoasă din punct de vedere al poziționării, este cea organizată în fața Bazilicii Sfântul Ștefan, acolo unde, odată cu lăsarea serii, clădirea este iluminată de cele mai jucăușe luminițe. Ne-a plăcut în mod special această piață datorită acelor proiecții pe clădiri în tonul sărbătorilor de iarnă. Următoarele fotografii, dar și scurta filmare, spun povestea mai departe ...


Deși târgul de Advent și Crăciun ”Karácsonyi Vásár” de la Budapesta, a fost inclus de celebra revistă Travel & Leisure în topul celor mai importante manifestări de Crăciun din Europa, fiind vizitat anual de milioane de turiști sosiți de pe toate continentele, în topul nostru nu ocupă un loc fruntaș.
Perioada de desfășurare: 11 noiembrie 2017 - 1 ianuarie 2018, zilnic de la ora 10 - 22
Recomandăm  cazare la  Hotel Park Inn Radisson ****


Viena - Austria

Mâncare din belșug, tradiție, voie bună și multe suflete pe metru pătrat, cam așa poate fi descrisă, în câteva cuvinte celebra Piață de Crăciun de la Viena. 
Prima Piață de Crăciun înregistrată aici a avut loc în anul 1294, de atunci vienezii au avut grijă să nu lase ca această tradiție să dispară, an de an transformând orașul într-un basm vienez. 
Trebuie să știți încă de la început că din noiembrie până în ianuarie orașul găzduiește nu doar una ci douăzeci de piețe de Crăciun. Da, ați citit bine! Așa se explică de ce vienezii în lunile noiembrie și decembrie încasează din turism și de patru ori mai mult decât în restul anului. Dacă ajungeți la Viena încercați să vizitați cât mai multe dintre ele pentru că fiecare are frumusețea și farmecul ei. Firește că cea mai cunoascută dintre acestea are loc în fața Primăriei vieneze (Rathausplatz) unde vă așteaptă cele 150 de căsuțe de lemn încărcate cu dulciuri tradiționale, jucării, globuri din sticlă, lumânări parfumate, bijuterii, articole de îmbrăcăminte și costume tiroleze. 
În această perioadă piața din fața Primăriei devine un loc neîncăpător pentru mulțimea care admiră, fotografiază și cumpără decorațiuni și dulciuri, lumânări, flori multicolore confecționate din săpun, obiecte confecționate din lemn și alte articole de artizanat. Aici nu veți găsi globuri din plastic veți putea alege între globuri de sticlă, hârtie sau ceramică, toate pictate manual. Căsuțele decorate de sărbătoare, ghirlandele luminoase, bradul împodobit frumos, colindele și prăvăliile cu bunătăți, fac din acest loc unul special care ilustrează perfect bucuria Crăciunului. Pentru amatorii de patinaj în stânga primăriei este amenajat un mic patinoar unde vă puteți arde caloriile. 

























Dintre preparatele tradiționale austriece foarte căutate de turiștii care sosesc în capitala Austriei, se numără: renumiții cârnați simpli sau cu cașcaval făcuți la grătar Käsekreiner, Bratwurst și Frankfurter, castanele prăjite, șnițelul vienez, ștrudelul cu mere, gogoșile uriașe, supa caldă în coajă de pâine și căsuțele din turta dulce. Dacă doriți să vă încălziți fiecare părticică a corpului veți găsi  ceai, vin fiert, punch sau lichior de ouă.  Trebuie să știți însă, că pentru fiecare cană se plătește o garanție de 4 euro. Banii îi puteți recupera de la orice stand, în cazul în care nu doriți să o păstrați ca suvenir.
Anul acesta, autoritățiile vieneze au aprobat trei modele de căni din ceramică pentru lichidele fierbinți, paharele de unică folosință fiind interzise. 















Piața de Crăciun din Rathausplatz este cea mai cunoscută Piață de Crăciun nu doar din Viena ci din toată Austria.
Perioada de desfășurare: 17 noiembrie 2017 - 30 decembrie 2017, zilnic între orele 11 - 21:30
La intrarea în piaţă, vizitatorii sunt întâmpinaţi de o poartă arcuită, cu o înălţime de câţiva metri, împodobită cu lumânări.
Nu departe de Rathausplatz se află Piața de Crăciun de pe bulevardul  Maria - Theresien - Platz, situată între Muzeul de Istoria Artei și Muzeul de Istorie Naturală. Aici, în perioada Adventului - timpul de bucurie și liniște, în așteptarea Crăciunului, se găsesc aproximativ 70 de standuri cu produse tradiționale austriece. Aș putea numi această piață, piața deliciilor, pentru că în general stă sub semnul artei culinare. La majoritatea căsuțelor veți găsi turtă dulce, brânzeturi și produse din carne.  Cea mai mare coadă însă o veți găsi la standurile cu vin fiert, acolo unde, contra sumei de 4 euro, veți putea degusta vinuri, chiar de la producătorii locali.  Seara, atmosfera de sărbătoare este asigurată de corurile de muzică Gospel și de formații muzicale.
Perioada de desfășurare: 22 noiembrie 2017 - 26 decembrie 2017, zilnic între orele 11 - 21, în weekend 11: 22






















În fața Catedralei Sf. Ștefan, cea mai impunătoare catedrală din Viena, se organizează Piața de Crăciun de la Stephansplatz, unde obișnuitele căsuțe din lemn, aproximativ 40 la număr,  vă stau la dispoziție cu produse de sezon, obiecte tradiționale de artizanat și idei originale pentru cei care sunt în goana după cadouri. La unul din standuri veți găsi diferite modele de agende învelite în piele, agende confecționate în România, acest stand aparținând unui român. Spațiul destinat acestui eveniment nu este foarte mare, astfel încât o vizită aici nu necesită foarte mult timp.
Perioada de desfășurare: 17 noiembrie 2017 - 26 decembrie 2017, zilnic între orele 11 - 21.
Cazare: Hotel Ibis Wien Mariahilf ***














Nu trebuie ocolită nici Piața de Crăciun din Michaelerplatz - din fața Hofburgului, unde veți găsi, în cele mai elegante căsuțe albe, dulciuri, figurine din turtă dulce și multe produse ale producătorilor locali. Este o piață mică, însă cu un farmec aparte, astfel că o  vizită aici nu vă răpește foarte mult timp.
Perioada de desfășurare: 17 noiembrie 2017 - 1 ianuarie 2018, zilnic între orele 10 - 20 














Bratislava - Slovacia 

Piețele de Crăciun de la Bratislava sunt mai puțin comerciale decât cele de la Viena sau Budapesta, însă au o tradiție îndelungată unde oamenii se întâlnesc la un vin fiert și se bucură de adevărata atmosferă de Crăciun. Pentru slovaci, deschiderea Pieței de Crăciun marchează începutul oficial al sezonului de vacanțe de iarnă. Se desfășoară în cele trei piețe centrale ale orașului: Hviezdoslav námestie, Hlavné námestie și Frantiskaske námestie - locul unde turiștii găsesc o mulțime de produse, atât pentru bucuria ochiului, cât mai ales pentru bucuria stomacului. 
Deși orașul vechi din Bratislava este mult mai mic în comparație cu orașul Praga, Hlavné námestie găzduiește nu mai puțin de 107 standuri amenajate în căsuțe de lemn de unde puteți cumpăra diferite cadouri pentru cei dragi, de la obiecte de artizanat lucrate manual din piele, sticlă, răchită, ceară de albine sau lemn, la articole de îmbrăcăminte groase, și până la produse specifice sărbătorilor de iarnă. 
Presărată cu case nobile, încântătoarea Hlavné námestiea fost centrul târgului și un loc plin de viață încă din perioada medievală, astăzi adăpostește cel mai compact și frumos Târg din Bratislava. Dacă doriți să aveți parte de o priveliște panoramică, urcați în Turnul Primăriei, de unde se poate admira atât Piața de Crăciun cât mai ales castelul din Bratislava, cu cele patru turnuri pe colțuri, situat pe un deal stâncos chiar deasupra Dunării. 











Dintre preparatele tradiționale slovace care sunt la mare cinste  nu ratați: lokše - clătite de cartofi umplute cu untură de gâscă, mac sau varză, carne de vită prăjită, cârnați și friptură de vită la grătar, supă de varză, celebra cigánska pečienka - friptură țigănească din ficat de porc, ștrudel cu mac, ciocolată caldă, varené vino - vin fiert, hriatô - țuică cu jumări prăjite și multe alte preparate din bucătăria națională slovacă care dau savoare evenimentului. Zilnic se organizează concerte, dansuri populare și spectacole pentru copii și adulți.
Perioada de desfășurare: 24 noiembrie 2017 - 22 decembrie 2017, zilnic de la ora 10 - 22















În fața Teatrului Național are loc Piața de Crăciun din Hviezdoslav námestie. Mai multe standuri decorate cu globuri și brad vă stau la dispoziție cu tot felul de suveniruri confecționate manual dar și o gamă largă de decorațiuni speciale. 


















Cele mai multe căsuțe sunt destinate deliciilor culinare care mai de care mai atrăgătoare.  Clătite uriașe, preparate din porc ( 3,5 euro/100 g),  pâine tăiată cu untură și ceapă,  pâine cu pateu și ceapă verde, cârnați la grătar dar și rulade cu dulceață. 
Perioada de desfășurare: 24 noiembrie 2017 - 22 decembrie 2017














Karlovy Vary - Cehia

La poalele Munților Metaliferi ce înconjoară stațiunea Karlovy Vary (Karlsbad), în imediata apropiere a hotelului Thermal Spa, se organizează Piața de Crăciun, unul dintre cele mai frumoase evenimente ale anului, care oferă o atmosferă  relaxantă, învăluită în arome de prăjituri fine, vin fiert și castane coapte. La standurile special amenajate veți găsi o sumedenie de produse de sezon: jucării din lemn, bijuterii, lumânări parfumate, ornamente pentru bradul de Crăciun, halbe de bere din ceramică, marionete etc. Produsele nu sunt neapărat unice pentru această perioadă, ele fiind vândute pe tot parcursul anului în magazinele din Karlovy Vary. Într-un astfel de magazin, căruia merită să-i treceți pragul, veți găsi cristale produse de către meșterii fabricii Moser, ce-i drept la un preț ridicat, dar vorba aceia: vorbim aici despre cristalele de cea mai bună calitate din lume.  
Nu ratați Piața de Crăciun din una dintre cele mai frumoase stațiuni balneare din Europa. 
Perioada de desfășurare: 27 noiembrie - 1 ianuarie 2018





  








Praga - Cehia

De departe cel mai frumos Târg de Crăciun, numit și Winter Wonderland, vizitat de noi în 2017 a fost cel din Praga, un oraș care oferă toate ingredientele pentru o vacanță de iarnă memorabilă. Însă trebuie să știți că și în Praga, ca și în Viena, sunt amenajate mai multe Piețe de Crăciun. Cele mai cunoscute se desfășoară în mod tradițional în două piețe centrale ale orașului - Staroměstskě náměsi (Piața Orașului Vechi) și Piața Wenceslas, aflate la 5 minute de mers pe jos, una de cealaltă - și își fac debutul anual la începutul lunii decembrie, odată cu aprinderea luminilor de sezon. 
Printre palatele gotice, renascentiste și baroce, în cea mai intimă și de basm atmosferă, sub un brad mare de Crăciun adus special din munții Cehiei, iluminat de mii de lumini care se aprind de obicei în jurul orei 17:00, cele 150 de căsuțe din lemn sunt aranjate frumos în jurul statuii lui Jan Hus din Piața Orașului Vechi. În această piață își face veacul cel mai grandios târg de Crăciun din Praga, și desigur, cel mai vizitat. 















Știți cu toții că Praga, a devenit în ultimii ani,  unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa, atât în perioada sezonului estival, cât și în perioada Târgului de Crăciun, atunci când Piața Veche se umple de standuri, unde găsiți de cumpărat nenumărate suveniruri: de la prețioasele cristale de Boemia la păpuși, de la decorațiuni de brad la jucării, bijuterii, lumânări parfumate, magneți, halbe de bere din ceramică, pălării sau fețe de masă cusute cu modele tradiționale. Este imposibil să pleci de aici cu mâna goală după ce dai o raită pe la zecile de standuri cu dulciuri, jucării și decorațiuni de Crăciun. De altfel, nu poți să pleci din Praga fără să deguști un pahar de vin fiert sau o bere, considerată a fi printre cele mai bune din Europa. 






























Seară de seară am intrat și noi în povestea frumoaselor sărbători de iarnă, plimbându-ne printre căsuțele cu delicatese, savurând un vin fiert lângă bradul atent decorat special pentru a bucura privirile vizitatorilor, dar mai mult decât atât, am încercat să imortalizăm în imagini bucuria și atmosfera acestui oraș minunat. Arhitectura clădirilor din jur, luminile spectaculoase, dar și oamenii fericiți care se adună în jurul bradului de Crăciun, toate alcătuiesc un tablou viu, perfect, care nu merită ratat. 
La finalul fiecărei zile de hoinăreală, am revenit în mijlocul Pieței Centrale pentru a asculta glasurile de îngeri ale copiilor ce pregătesc cele mai frumoase colinde de Crăciun.
Perioada de desfășurare: 2 decembrie 2017 - 6 ianuarie 2018
Cel de-al doilea Târg de Crăciun important din Praga este organizat în Piața Sf. Wenceslas, numită Champs - Elysees, pentru că seamănă cu renumita stradă din Paris. Piața din inima orșului devine un mic paradis pentru cei îndrăgostiți de obiceiurile de Crăciun dar și pentru pofticioșii care sunt atrași de gastronomia tradițională. Standurile pline de preparate culinare te încântă cu aromele lor parfumate, cu mirosul de pâine proaspătă și vinul fiert cu scorțișoară. La mare căutare în Praga sunt castanele coapte, purceii și vițeii la proțap și turta dulce. 












































La căsuțele din lemn frumos decorate, amplasate în jurul unui brad confecționat din crengi de brad, găsiți suvenirurile de riguare: lumânări, globuri, bijuterii, cristale toate minunile de obiecte ce îți iau ochii. Iar meșteșugarii își prezintă și fac, sub ochii curioși ai turiștilor, obiecte de fierărie, sticlărie sau impletituri.
Perioada de desfășurare2 decembrie 2017 - 6 ianuarie 2018








































Pe strada Havelska am descoperit întâmplător o altă Piață de Crăciun. Deși este mult mai mică decât cele prezentate mai sus, Piață de Crăciun de pe strada Havelska are un farmec aparte, deci merită să treceți pe aici dacă aveți ocazia, măcar pentru o scurtă ședință de shopping. La această piață o să vă întâmpine peste 50 de căsuțe din lemn, fiecare îmbiindu-vă cu produse care mai de care mai haioase. Înspăimântătoarele vrăjitori, simpaticele păpuși, căsute din povești pe post de suport de lumânări, ceasuri din lemn confecționate manual, lumânări și săpunuri parfumate, tablouri și multe alte obiecte de artizanat. De la tarabe nu lipsesc nici mierea, siropurile și dulcețurile.
Perioada de desfășurare25 noiembrie 2017 - 24 decembrie 2017, zilnic între orele 10 - 19


















































Dacă ajungeți la Praga nu ratați atmosfera de poveste de la Castel. Aici, în spatele impozantei catedrale Sf. Vitus este organizată o mică Piață de Crăciun. În general căsuțele special amenajate pun la dispoziție turiștilor mâncăruri tradiționale.
Recomand o vizită aici, atât ziua cât mai ales după lăsarea serii pentru a vă putea bucura de imaginea panoramică a întregului oraș.




















Dintre preparatele specific cehe, pe care le găsiți în oricare Piață de Crăciun, nu ratați: peena klobasa (cârnați la grătar), pernieky (turtă dulce cu miere) sau staroceske trdlo - o străveche prăjitură din Boemia din aluat dulce cu caramel și migdale. O altă prăjitură tradițională de Crăciun este vanocka, un fel de cozonac pe care cehii îl mănâncă în ziua de Crăciun. Pentru a vă încălzi, puteți savura o cană de vin fiert, iar dacă doriți să vă stingeți setea încercați un pahar - două de medovina , lichior  în care s-a adăugat puțină miere. Standurile cu mâncare sunt deschise zilnic până la miezul nopții.
Perioada de desfășurare2 decembrie 2017 - 24 decembrie 2017






























Cu arhitectura sa preponderent gotică, spectacolele de lumini și evenimentele de sezon, orașul Praga în cursul lunii decembrie prinde viață, iar atmosfera este cu siguranță una magică. Dintre toate capitalele vizitate de noi, Praga rămâne pe primul loc în sufletele noastre știind să facă față cerințelor celor mai pretențioși turiști. Centrul gotic, desprins parcă din basm, este fără doar și poate decorul perfect pentru o Piață de Crăciun.
Recomandăm cazare la Hotel Artemis ****

Sibiu - România

Pentru că suntem sibieni get - beget, nu putem încheia acest articol fără a recomanda Piața de Crăciun de la Sibiu, până la urmă cea mai accesibilă destinație pentru noi toți. Nu trebuie decât să vă urcați în mașină și în câteva ore sunteți aici din orice colț al țării și asta doar pentru că a sosit timpul să intrăm în atmosfera sărbătorilor de iarnă, atât noi, sibienii, cât și oaspeții noștri. Și da, ne putem bucura cu toții de acestă atmosferă feerică chiar la noi acasă, pentru că în această perioadă Piața Mare este din nou plină de lumini de sărbătoare, de forfotă mare, de adevărate minuni culinare și miros de vin fiert, devenind un loc de basm atât pentru cei mici cât și pentru cei mari. Iar pentru ca totul să fie perfect urechile ne sunt bucurate de colindele tradiționale care se aud în surdină pe fundal.









Oferta culinară începe cu tradiționalul cozonac, sarmale, cârnați, ciocolată de casă, turtă dulce, tarte, salam de biscuiți, brânzeturi, produse de patiserie, covrigei, plăcinte, și continuă cu produse apicole, dulcețuri, siropuri, zacuscă și diverse murături. Nu lipsesc nici castanele coapte, migdalele pralinate și figurinele din marțipan. Aici veți găsi și nenumărate  surprize pregătite de meșterii din zonă, cum sunt globurile pictate manual, articole de îmbrăcăminte și diverse accesorii. 
Prima ediție a Târgului de Crăciun din Sibiu a avut loc în 2007 când Sibiul era Capitala Culturală Europeană și a reprezentat un proiect pilot, întrucât tradiția acestui tip de eveniment nu exista în țară. Acum, la fix 10 ani de la primul eveniment, iată că am ajuns la cea de-a 11 ediție, o ediție care a adus ca noutăți figurine și un concept de iluminat deosebit, care face ca Piața Mare să fie cea mai luminoasă piață din România. Această ediție reunește peste 100 de expozanți din țară și străinătate, cel mai mare număr de până acum, dar și atracții numeroase pentru copii. Așa că, veniți la Sibiu, la cel mai frumos Târg de Crăciun din România, unde găsiți magia Crăciunului în cea mai curată formulă a sa. Cu siguranță nu veți regreta.
Perioada de desfășurare: 17 noiembrie 2017 - 3 ianuarie 2018, zilnic între orele 10:00 - 22:00.
Vă așteptăm cu drag la Sibiu!
Știm cu toții că fiecare Piață de Crăciun poartă amprenta autentic locală și răspândește propriile sale arome. Mireasma prăjiturilor și a produselor culinare cu specific local, tarabele pline de culoare, căsuțele împodobite festiv, concertele de colinde, spectacolul de lumini, toate acestea conferă un miraj aparte piețelor de Crăciun. Și cum Crăciunul este pentru noi cea mai frumoasă sărbătoare, pe care o așteptăm în fiecare an cu sufletul la gură, la fel ca în copilărie, anul acesta ne-am plimbat, delectat și încântat privirea în toate aceste orașe imperiale. Așadar, nu ratați nici dv. aceste Piețe de Crăciun. Bineînțeles că lista orașelor unde vă puteți goli portofelul înainte de Crăciun este mult mai lungă, însă oricare ar fi destinația aleasă de dv, cu siguranță veți avea parte de o experiență de neuitat dar și de o vacanță de poveste. 

Să aveți un Crăciun Magic! Și un An Nou fericit!

2 comentarii:

  1. Cora, felicitari pentru articol.
    Prin intermediul cuvintelor si fotografiilor tale am retrait magia targurilor de Craciun.
    Sarbatori linistite!!!! Te imbratisez!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Liliana!
      Mă bucur că ți-a plăcut. Bănuiesc că nu sunt foarte diferite față de anul trecut.
      Sărbători fericite și ție! Și un An Nou bogat în călătorii!Te pup!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...