" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

joi, 13 ianuarie 2011

Hallstatt - o bijuterie pe malul unui lac

De regulă atunci când ţi se întâmpă ceva bun, zici că pur şi simplu ai avut noroc şi nu stai să iei în calcul şi faptul că poate cineva a contribuit la realizarea acestui “miracol”.
Mă simt o persoană norocoasă, pentru simplu fapt că datorită a două persoane minunate, am avut şansa în urmă cu câteva luni, să poposesc pentru scurt timp, într-un loc pe care îl văzusem doar în fotografiile prietenilor mei. Acest loc m-a fascinat din prima clipă, însă nici prin cap nu mi-a trecut , că printr-o simplă deviere de la drum, voi ajunge şi eu să fotografiez cu mâinile mele, această bijuterie aşezată pe malul unui lac – este vorba de micuţul Hallstatt.
Numele său provine din cuvantul german “hall”( care înseamnă sare), fiind legat de zacamintele de sare din zonă şi exploatate din epoci preistorice, aici aflându-se şi cea mai veche salină din lume.Dacă există un singur orăşel care merită să fie imaginea unei vederi poştale, atunci cu siguranţă acela trebuie sa fie Hallstatt. Oraşelul este situat în centrul Austriei , la poalele muntelui Salzberg, pe malul sudic al lacului alpin Hallstättersee, care este înconjurat de lanţul muntos Dachstein, la gura de vărsare în lac a râului Mühlbach. Cu o populaţie de doar 1 200 de locuitori, Hallstatt pare mai repede un sătuc , în care internetul şi telefoanele mobile par străine.Sosirea în Hallstatt se face pe un drum paralel cu malul lacului, cu privelişti spectaculoase. Lacul este într-un fund de sac, înconjurat de munţi, drumul trecând prin câteva tuneluri succesive. La ieşirea din ultimul tunel, pe stânga se află o parcare mare cu plată, unde vă puteţi lăsa maşina.
Nici acest oraşel montan austriac nu se dezminte prin nimic faţă de celelalte ce se înşiră ca o salbă la poalele ţinutului Dachstein, ce înconjoară cu atâta frumuseţe şi mărinimie zona lacurilor alpine. Tot acest peisaj, toate aceste locuri sunt parcă desprinse dintr-o altă lume. O lume în care aleile liniştite, strâmte şi pline de flori, casele medievale cu faţade impecabile, balcoanele din lemn şi muşcatele de la ferestre sunt nelipsite. În stil predominant baroc, casele în culori de pastel stau cocoţate pe pantele montane, la marginea Hallstatter See-ului, arătând parcă ca desprinse din cărţile de poveşti. Multe dintre ele sunt din lemn, fiind decorate cu tot felul de ornamente.Aici a fost pentru prima dată când am văzut copaci ( peri) crescuţi şi “lipiţi” direct pe unele faţade ale caselor, formând un decor încântător.

Zona istorică a oraşului arată de parcă, printr-un efort suprauman, si-a revendicat o dâră îngustă de pamânt, atât de la munţi, cât şi de la lac. Maşinile nu au acces în central Hallstatt-ului, ceea ce a ajutat la păstrarea caracterului lui. Dacă porniţi într-o plimbare pietonală pe strada principală Seestrasse, chiar pe marginea lacului, veţi fi răsplătiţi din plin de privelişti încântătoare. O astfel de privelişte o puteţi admira din piaţa centrală, unde cascada Muhlbach, se varsă de pe versantul muntelui la poalele căruia s-a cuibărit acest oraş. De aici drumul te poarta spre biserica şi cimitirul Hallstat-ului . După ce urci câteva trepte abrupte, se ajunge la un mic cimitir, care odată la 10 ani este golit pentru a face loc altor oameni cărora le vine sfârşitul. Pe craniile deshumate sunt scrise numele celor cărora le-au aparţinut apoi fiind depuse spre veşnica păstrare, fie în capelă fie în galerii ale salinei destinate odihnei celor care în trecut dădeau viaţă micuţului sat.









Farmecul incontestabil al localitatii îl reprezintă lacul, care are 8 km lungime şi 2 km lăţime şi pe care un mic vaporaş face curse regulate de pe un mal pe celalalt. Pe luciul apei plutesc raţe salbatice, ce stau în dreptul teraselor, aşteptând parcă mila turiştilor. Mult mai gratioase, cateva perechi de lebede, completeaza imaginea idilica a zonei.

În Hallstatt s-au filmat câteva scene din filmul “Sunetul Muzicii”. Cred că toata lumea îşi mai aminteşte secvenţa cand Mary, personajul principal, interpretat de Julie Andrews, cânta undeva sus pe munte într-un peisaj de basm sau când vine impreună cu, copiii cu barca de pe lac şi cad cu toţii în apă în faţa tatălui “cel scortos” şi cu fluierul atârnat la gât… Ei, toate aceste imagini au fost filmate în acest minunat loc.Hallstatt este considerat cel mai frumos oraşel din zona lacurilor alpine şi este înscris în lista UNESCO privind comorile culturale ale umanitaţii, fiind şi unul dintre cele mai vechi aşezări din zona. Oraşelul Hallstatt este pe drept cuvânt numit şi perla regiunii Salzkammergut datorită atâtor locuri turistice de vizitat. Copia lui fidelă o poţi vedea în sudul Chinei. A costat aproape un miliard de dolari şi a fost construită de un om de afaceri în provincia Guangdong.
Aşa că nu rataţi această destinaţie în cazul în care ajungeţi prin zona, pentru că nu ştiţi ce pierdeţi!

2 comentarii:

  1. Super poza cu pomul lipit de fatada casei, parca-i presat ca in ierbar, asa pare de departe:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un păr. Da, şi mie mi s-a părut interesant. Nu ştiu cum creşte aşa. Avea şi pere în el. :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...